Antwoord op vragen over het sociaal domein

Hypotheek

Bent u eigenaar van een huis en heeft u een hypotheek? Dan heeft u geen recht op huurtoeslag. Mogelijk heeft u wel recht op woonkostentoeslag. Dat is bijzondere bijstand voor een deel van uw woonlasten. U en uw kosten moeten wel voldoen aan de voorwaarden.

Let op: De overwaarde van uw woning kan door uw gemeente bij uw vermogen worden geteld. Dat kan betekenen dat u geen of slechts gedeeltelijk recht heeft op bijzondere bijstand.

Aanvragen?

Informeer bij de gemeente of u recht heeft op woonkostentoeslag.

Woonkostentoeslag en belastingteruggaaf

Hypotheekrente kunt u aftrekken van de belastingen. Uw netto-inkomen wordt daardoor hoger. Er zijn twee mogelijkheden:

OptieUitleg
Voorlopige teruggaafU ontvangt maandelijks een voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst. Dat bedrag wordt opgeteld bij uw netto-inkomen. Uw woonkostentoeslag kan daardoor lager uitvallen.
Fiscale aftrek achteraf U wacht met het aftrekken van de hypotheekrente tot de jaarlijkse belastingaangifte. U ontvangt daardoor achteraf belastingteruggave. Dat bedrag wordt opgeteld bij uw netto-inkomen van het jaar waarop de teruggave betrekking heeft. Woonkostentoeslag waarop u achteraf gezien geen recht had (door uw hogere inkomen), moet u terugbetalen.

De gemeente heeft hierover onderstaande bepaald:

Regels van Gemeente Diemen

Bewoners van een eigen woning kunnen ook in aanmerking komen voor woonkostentoeslag. Geen woonkostentoeslag is mogelijk indien onder analoge omstandigheden in een huurwoning geen huursubsidie zou worden verstrekt.

Verhuisplicht
Aan het verlenen van een woonkostentoeslag bij woonkosten boven de huursubsidiegrens wordt in Diemen in principe de verplichting verbonden om alle pogingen te ondernemen om goedkopere, bij het inkomen passende woonruimte te verkrijgen. De verhuisplicht strekt zich verder uit dan alléén de gemeente Diemen. 

Uitzondering verhuisplicht
Dit is anders als u 65 jaar en ouder bent. De verhuisplicht naar een woning buiten de gemeente Diemen wordt dan niet opgelegd. De woonkostentoeslag van personen van 65 jaar en ouder wordt verlengd totdat zij goedkopere, bij hun inkomen passende woonruimte hebben verkregen, mits zij in het bezit zijn van een urgentieverklaring op grond van financiële redenen.

Belastingteruggave
Bij de toekenning van woonkostentoeslag voor een eigen woning is de voorlopige teruggave die u van de belastingdienst kan ontvangen van belang. Bij een aanvraag om woonkostentoeslag moet u daarom een brief van de belastingdienst hierover overleggen aan het college. Hiermee wordt rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte van de woonkostentoeslag. 

Bewijsstukken
Bij de aanvraag dienen de navolgende stukken te worden overgelegd:

  1. kopie eigendomsakte;
  2. kopie hypotheekakte;
  3. kopie van meest recente betaling hypotheekrente;
  4. overzicht van hypotheekbank inzake restantschuld per 1 januari jl.;
  5. kopie WOZ-beschikking;
  6. kopie aanslag rioolrechten
  7. kopie aanslag eigenaarsdeel waterschapslasten;
  8. kopie aanslag erfpachtcanon (indien van toepassing);
  9. kopie polis brand- en opstalverzekering.

Indien er sprake is van erfpacht (een situatie waarin iemand de bevoegdheid heeft de onroerende zaak van een derde te houden en te gebruiken, artikel 5:85 Burgerlijk Wetboek) dient een bewijsstuk te worden overgelegd waaruit blijkt wat de erfpachter voor het gebruik aan de eigenaar moet betalen.

Laatst bijgewerkt op 08-12-2017