Antwoord op vragen over het sociaal domein

Economisch dakloze Amsterdam sneller uit schulden door nieuw plan

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 12 februari 2024
Bron: ANP

Amsterdam komt met een nieuw experiment om mensen die economisch dakloos zijn sneller uit de schulden en weer onder dak te helpen. Economisch daklozen zijn mensen die – bijvoorbeeld door ziekte of echtscheiding – geen vaste woonplek hebben, maar geen psychische of drugsproblemen hebben.

Het plan ‘Uit het krijt’ is bedoeld voor degenen die minimaal 2200 euro schuld hebben. De economisch dakloze stelt met begeleiders van hulporganisatie De Regenboog Groep een lijstje met doelen op: woonruimte vinden, beter omgaan met financiën en het vinden van (betaald) werk. De gemeente neemt de schulden over via een sociale lening en overlegt met schuldeisers over eventuele kwijtschelding.

Als alles zoals afgesproken verloopt, wordt een deel van de schuld inderdaad kwijtgescholden en kan de betrokkene binnen een jaar vrij van schulden zijn. Nu staat daar nog achttien maanden voor. Op deze manier ontstaat sneller perspectief op de toekomst, is het idee.

Wethouder Marjolein Moorman (armoede) noemt het “belangrijk dat mensen die in de schulden zitten een nieuwe start kunnen maken en in Amsterdam zetten we dan ook alles op alles op dat mogelijk te maken. Door het overnemen van de schulden geven we economisch daklozen weer de ruimte om hun leven op te pakken.”

Het experiment loopt in 2024 en 2025 en moet honderd economisch daklozen vooruit helpen.

Lees ook